Oppgradering av lokaler til møteplasser for barn og unge
Mange steder finnes det lokaler, rom eller uteplasser som med en oppgradering kan brukes til aktiviteter og møteplasser. Her får du tips og råd til hvordan du bør gå frem hvis du vil søke støtte.
Sinsen skoles FAU har bygget om skolebiblioteket til en åpen møteplass etter skoletid for skolebarn og barn i nabolaget. (Foto: Olve Sande)
Vi oppfordrer flere organisasjoner til å tenke nytt om hvordan dere kan utnytte eksisterende lokaler. Et eksempel er idrettslag som bygger om et lagerrom til gamingrom, og på den måten skaper en ny aktivitet i klubben for ungdommer.
Vi kan støtte prosjekter hvor forsamlingshus, klubbhus eller andre mulige møteplasser kan oppgraderes med mål om å romme mangfoldige og inkluderende aktiviteter, der tilbud til barn og unge er særlig prioritert.
Vi støtter prosjekter i vårt kjerneområde på Østlandet. Prøv sjekklisten vår for å se om du kan søke.
Hva er viktig å få med i søknaden?
Når dere beskriver prosjektet, er vi først og fremst er opptatt av hvordan plassen dere vil oppgradere skal fungere som en møteplass, inkludere flere og skape mer aktivitet.
Det viktigste er altså hva stedet skal brukes til: Hvordan skal denne oppgraderingen bidra til at barn og unge føler mer tilhørighet i lokalmiljøet?
Deretter kan dere fokusere på hva som skal til av oppgradering for at stedet skal fungere til de formålene dere har beskrevet. Det kan for eksempel være at det elektriske anlegget må fornyes, at det trengs HC-toaletter, inventar eller utvendig reparasjon. Det kan også være at dere trenger utstyr eller installasjoner til å utføre aktiviteten.
Videre er vi opptatt av frivillighet og medvirkning. Beskriv derfor det frivillige arbeidet dere planlegger i tilknytning til aktiviteten.
Beskriv også hvordan lokalmiljøet, og spesielt barn og unge, skal medvirke i prosjektet. Ved at målgruppen er involvert i planleggingen øker dere muligheten for at de ønsker å bruke tilbudet.
Det vil også styrke søknaden dersom dere er flere organisasjoner/grupper i lokalmiljøet som samarbeider om prosjektet.
Se også Ti tips til en god søknad og Alt du må vite om å søke og rapportere
Hva dere kan søke om støtte til
Vi kan gi støtte til vedlikehold og oppussing som må til for at dere skal kunne ha aktivitet i huset eller plassen.
Vi kan også gi støtte til installasjoner og utstyr i huset, som skal brukes i aktiviteten dere planlegger. Hvis prosjektet krever opplæring er det også mulig å søke støtte til dette.
Dersom dere trenger fagkompetanse for å vurdere hvordan området eller lokalene kan utnyttes og planlegges på best mulig måte, kan vi i enkelte tilfeller gi støtte til et mulighetsstudie eller forprosjekt.
Prosjekter til inspirasjon
Rollag og Veggli Frivilligsentral skaper en møteplass for barn og unge, i samarbeid med medlemmer i Rollag ungdomsråd: En møteplass i Rollag
Skogselskapet Østfold, som har etablert et undervisningssenter for naturbruk på en gammel husmannsplass: Læring om naturen
Sinsen skoles FAU har bygget om skolebiblioteket til en åpen møteplass etter skoletid for skolebarn og barn i nabolaget. Skolebiblioteket som møteplass
Stjernen Hockey har gjort om 2000 m2 på Værste-området i Fredrikstad til et senter med allsidig aktivitet for barn og ungdom: Gjorde om gammel lagerhall til unikt aktivitetssenter
Festiviteten kulturhus i Mysen fikk støtte til å gjøre om en gammel svømmehall i kjelleren til en kulturscene for ungdom: Kulturscene for ungdom
Sarpsborg Bandyklubb rehabiliterte en gammel brakke for å etablere en sosial møteplass på Sarpsborg stadion: Sosial møteplass
Ekebergskrenten velforening tatt på seg jobben med å lage et grendehus som skal være en møteplass for alle: Utsikten10: fra barnehage til grendehus
Flere tips og råd
Søke om støtte til lekeplass eller aktivitetsplass.
Støtte til lavterskel fritidsaktiviteter som skaper økt tilhørighet for barn og unge.
Støtte til idrettslag som vil utvide samfunnsansvaret.
Tips dersom du skal søke støtte til å tilrettelegge for uteskole.