Parkouranlegg

Lokalsamfunnet i Sørum gikk sammen om å skape ny møteplass.

Alle foto: Christine Heim

Da skolen i Sørum stod i fare for å legges ned, engasjerte lokalsamfunnet seg og slo ring rundt skolen. Skolen fikk leve, men skolegården trengte et løft.

Nå har de fått på plass et etterlengtet parkouranlegg.

Åh! Kom igjen, vis oss den backflip’en en gang til a!

Høye, lyse barnestemmer høres fra skogholtet ved inngangen til Lysløypa et par hundre meter unna Sørum skole. I solsteken viser to veltrente instruktører frem dagens neste øvelse. Så lette på foten at det nesten ser ut som om de svever, slenger de også inn et par etterlengtede triks foran måpende barneøyne.

Parkour handler ikke først og fremst om triks, men om å komme seg på raskest mulig måte fra A til B. For barna handler det om å bruke kroppen på en naturlig måte, og veien til mestring er ikke så lang, forteller parkour-instruktør Kevin Fjellmyr.

Han og partneren Christian kommer fra Oslo Parkour Park for å trene barn og unge i Sørum én dag i uka på det nyåpnede parkouranlegget ved Sørum skole.

Barna på Sørum fikk komme med ønsker

Vi må ta et skritt tilbake i tid til 2017 da Sørum skole stod i fare for å legges ned. Det satt hjerter i brann og hele lokalsamfunnet på Lørenfallet engasjerte seg. I sludd og vind slo barn og voksne ring rundt skolen, og den fikk bestå.

– Politikerne ga oss en utfordring. De ville at vi skulle bruke engasjementet vårt til å gjøre noe for miljøet for elevene på skolen, og det var slik vi kom på idéen om å sende en søknad til Sparebankstiftelsen DNB, forteller Kjersti Østnes Eggum i Ung i Sørum.

Ung i Sørum består av medlemmer fra det lokale idrettslaget, velforeninger, skolemusikken, Bondelaget, Blaker og Sørum historielag og FAU på Sørum skole.

– Vi ønsket oss mer aktivitet i vårt nærmiljø og rundt skolen. Idrettslaget vi har her er flott og det har blant annet ski om vinteren og fotball og håndball. Men vi ønsker også å favne dem som ikke har den interessen samtidig som vi håpet å skape en arena som blir brukt av mange.

Hva pengene skulle gå til ble ikke bestemt før etter at pengene fra Sparebankstiftelsen DNB ble tildelt dem. Da var det naturlig å høre med barna selv hva som stod øverst på ønskelisten.

– Barna fikk skrive små ønskelapper, og sett bort fra en fontene med flytende sjokolade i skolegården var det parkouranlegg og skatebane som stod høyest på ønskelisten, sier Kjersti og fortsetter:

– Dette er faktisk første gang jeg er tilstede på en av de organiserte treningene, og det gleder meg virkelig å se hvor gøy barna har det.

– Dugnadsånden lever her på Sørum

Det myldrer av små barneføtter som klatrer, henger, hopper og svinger seg i anlegget ved skogbrynet. I tillegg til organisert trening i form av parkour brukes anlegget daglig av skolen i skoletiden, og voksne tar seg gjerne en treningsøkt her på kveldstid.

– Hver gang jeg kjører forbi her så er det noen som bruker området. Det gleder meg langt inn i hjerterota å se det, smiler Kjersti.

Ung i Sørum har fått støtte til dette prosjektet i to omganger. Først til å kjøpe inn utstyret. I neste runde søkte de for å få utstyret satt i bakken av profesjonelle folk slik at det ble riktig sikret.

– Ingenting av dette hadde vært mulig for oss å få til uten støtte fra Sparebankstiftelsen DNB. Det hadde heller ikke gått uten foreldre og andre engasjerte sjeler i lokalsamfunnet. Er det en ting vi har sett i løpet av denne perioden er det at dugnadsånden den lever her på Sørum.

Kjersti forteller ivrig om hvor fint dugnadene har fungert, selv i krevende tider med pandemi i landet. Det ble lagt opp til flere små grupper som blant annet bidro med å hente og kjøre utstyr, skru det opp og legge til rette.

– Jeg må særlig takke de lokale folka i EF Drift AS som blant annet har gravd ut dette området hvor utstyret står. I tillegg har de sponset oss med bark som andre frivillige har lagt ut som fallunderlag, sier Kjersti.

Enkelt å søke støtte

Barneskoleelevene fra Sørum skole står i rekke og venter på å kaste seg ut i neste øvelse. Det sparkes i barken, småprates kompiser imellom og fnises litt når noen forteller en morsom historie. Noen av barna er her for første gang, mens andre har vært med siden prosjektet startet tidligere i år.

– Jeg synes bare parkour er kjempemoro, jeg. Ja, og så har jeg jo så klart lyst til å lære meg noen kule triks. Det er det vi ser på YouTube. Jeg vil lære meg backflip.

Tarjei (9) har vært med på flere treninger og synes parkouranlegget er veldig bra. Han liker at det endelig har blitt mer å gjøre rundt skolen, og han er helt klar på at de har fått de beste trenerne.

– Ja, de gutta er kjempeflinke! Det er så gøy å lære nye ting av dem.

Han løper av gårde med vennene sine Sol og Tobias. En flip på en liten vegg står på programmet, og Kjersti fra Ung i Sørum ser hvordan instruktørene Kevin og Christian sørger for trygge hender og god hjelp når barna skal prøve på nye ting.

– Tenk at en liten kveldsjobb foran datamaskinen kan føre til så mye glede for så mange, sier hun og smiler.

Hun sikter til søknadsprosessen med Sparebankstiftelsen DNB og forteller at det var såre enkelt:

– Man har jo gjort seg opp noen tanker på forhånd, og så er det bare å fylle ut og trykke seg videre. En ryddig og fin prosess som er så verdt det når dette er det vi sitter igjen med. Vi må huske på det at når vi søker om støtte og får penger, da får vi muligheten til å faktisk gjøre noe med lokalsamfunnet vårt. Og vet du hva, da kommer også motivasjonen til å bidra på dugnader, for man ser at det nytter.

Tildeling

SØRUM SKOLES KULTURFORUM fikk 100.000 kroner i 2020 til oppføring av parkouranlegg.

Prosjektets plassering og andre mottakere i nærområdet

Vi støtter gode tiltak

Har du et du brenner for å gjennomføre? Eller kjenner du til et bra tiltak vi bør støtte?